Hajuhaitan syyselvitys

Hajuhaittojen syyselvityksiä on suoritettu satoja. Tässäpä tyypillinen tapaus 1980 luvun ok talosta.

Sisäilman laatu oli tunkkaista ja esiintyi ajoittain pistävää hajua talon alakerrassa. Tutkimme alapohja- ja ulkoseinärakenteita alakerrassa kosteusmittauksin ja rakenneavauksin. Näillä tutkimuksilla varmistettiin, ettei talossa ole piileviä kosteusvaurioita rakenteissa.  Mittasimme rakenteisiin kohdistuvan paine-eron ja havaitsimme, että alipainetta on runsaasti koska talon koneellinen poistoilmanvaihto oli verrattaen tehokas painovoimaisesti tuottuvaan tuloilmaan nähden. Alipaine korosti rakenneilmavuotojen toteutumista. Paikansimme rakenneilmavuodot ja totesimme, että niitä esiintyi pääasiassa alakerran lattianrajassa ja ulkoseinän kojerasioissa. Omistajat olivat paikalla ja näkivät tutkimustulokset välittömästi. Ohjeistimme korjauksessa ja omistajat järjestivät työhön ammattimaisen avun ja auttoivat itse minkä taisivat. Korjausten jälkeen asiakas pyysi lisäkäynnille. Vielä tuntui hajua kahdessa paikassa, keittiössä ja tuulikaapissa. Paikansimme jäljelle jääneet rakenneilmavuodot ja kun ne korjattiin hajuhaittoja ei enää talossa ole esiintynyt.

Syynä hajuhaittoihin oli siis tässä tapauksessa mineraalivillaeristeiden läpi pitkään toteutuneet ilmavirtaukset. Eristeisiin oli kertynyt vuosien varrella runsaasti pölyä joka painevaihteluiden myötä pääsi ilmavuotojen kautta sisälle. Eristeet olivat myös ikääntyessään haurastuneet ja eristekuituja pääsi sisäilmaa pilaamaan.

Hajuhaittoja aiheuttavat myös lukuisat muut tekijät. Kyseessä voi olla esim materiaalipäästöt tai materiaalien homehtuminen. Näissä tapauksissa on toisinaan tarpeen ottaa asiaan kuuluvia materiaali-, pinta- tai ilmanäytteitä.